onsdag 29 december 2010

VIN

Hej bloggggen. Jag har massor att skriva här, bland annat om julmat och produkter från Goodstore, vilket jag ska ta tag i snart. Men först: I söndags fyllde Ida 20 jävla år, vilket betyder att hon kan gå på systemet. Därför passar det utmärkt för mig att idag, dagen då vi ska fira Ida + Veronica, tipsa om ett veganskt vin. Il nostro rosso del salento heter det. 55 pengar för 750 ml. 13 procentigt ekologiskt och djurvänligt vin. Det känns lite fel att tipsa om alkohol, men nu blev det banne mig så.




















Två flaskor gött vin och ett charmigt glas.

Anna

RÖDBETOR OCH COUSCOUS

 Först och främst ber vi om ursäkt för en väldigt dålig uppdatering. För det andra tänkte jag berätta om en väldigt god sallad jag gjorde nyligen. Jag hade lite bråttom till jobbet och var väldigt hungrig. Kan ju säga som så att efter den här salladen orkade jag knappt gå till bussen (vilket är ca 100 meter), så mätt blev jag (okej, åt kanske LITE för mycket). Problem solved!
Det jag hade i var:
  • Kokta skivade rödbetor
  • Couscous
  • Rödlök
  • Paprika
  • Strimlad zucchini
  • Stekta champinjoner
  • Tomat
  • Några gröna oliver

 Jag tänkte även göra hummus till salladen och var lite extra spexig och hade i limesaft. DOCK för mycket, vilket ledde till en mycket bra grej: Jag "spädde" ut den sura hummusen med en avokado. Vilket resulterade i en slags avokadohummusröra från himlen. Rekommenderar det alltså!

Ida

onsdag 15 december 2010

DISKRIMINERING AV VEGANER

Jag läste i senaste numret av Djurens rätt att riksdagsledamoten Hillevi Larsson från Socialdemokraterna lagt fram en motion angående diskriminering av veganer. Anledningen till motionen är att veganer ofta diskrimineras på skolor och endast får äta sallad istället för riktig mat.

Bra gjort tycker jag! På min skola, S:t Eskil i Eskilstuna, får vi rätt bra veganmat. Men så har det inte alltid varit. Husmor, som det så fint heter, berättade för mig nyligen att veganerna som gått på skolan tidigare bara fick sallad, eftersom den dåvarande husmodern inte ville uppmuntra till veganism. Eh? Jag säger som den nuvarande husmodern: vi veganer ska också orka igenom en hel skoldag.

Anna

VEGANISMSNACK PÅ RINMANGYMNASIET

Förresten kamrater! Imorgon ska jag, Ida och Linn än en gång till Rinmangymnasiet för att prata veganism med hotell- och restaurangeleverna. Vi var ju där i oktober och det var verkligen skitvärt. Eleverna hade lagat fem eller sex olika rätter som vi fick äta av. Vi satt och åt tillsammans med eleverna och under tiden ställde de frågor till oss om veganlivet. Sedan fick vi ta med resterna av maten hem (<3). Vi var inte alls beredde på att vi skulle få smaka så mycket käk, så det var verkligen jättekul. Och självfallet var de otroligt duktiga kockar. Hoppas det blir lika kalas imorgon!

Anna

SVAMPSÅS MED TIMJAN OCH RIS/BULGUR

Både idag och igår har jag och mor min lagat svampsås med timjan. Det länkade receptet kan jag sannerligen rekommendera! Det var verkligen sjukt gott. Till svampsåsen åt vi ris blandat med bulgur. Soundtrack till matlagningen: Idiot wind.





Bild ett: Svampsås med timjan + ris/bulgur + sallad + saft.
Bild två och tre: Jag, världens finaste mamma och en opepp Stina som inte vill vara med på kort.
Bild fyra: Gött te

Anna

söndag 12 december 2010

PIZZZZAAA

I torsdags var det en speciell dag. För det första hade jag namnsdag eheh, Anna-dagen vettu. För det andra var det pepparkakans dag sa LINN, vilket jag inte hade en aning om? (Tur att jag åt peppisar). Och för det tredje bjöd Ida över mig till hennes, Rasmus och Oscars lilla kollektiv i Lagersberg. Så jag och min hunt Stina åkte dit för att mysa och spendera natten där. Det blev sannerligen en bra kväll! Bland annat lagade vi pizza:

Pizzadegen gjorde vi av:
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
5-6 dl mjöl

Rör ihop smulad jäst och fingervarmt vatten. Tillsätt olja och salt och ha sedan i mjöl lite i taget. Sedan ska degen jäsa. Våran deg jäste väl i si så där 40 minuter.

Tomatsåsen gjorde vi av krossade tomater, passerade tomater, tomatpuré, vitlök, örtsalt, basilika och oregano.

På pizzan hade vi ost från Cheezly, pesto, champinjoner och sojastrimlor som vi kokat upp med massa buljong och sedan marinerat med Liquid smoke. Till maten åt vi en sallad gjord av morot och kål. Salladen piffade vi upp med soja. MÖÖÖMS!

Såhär såg det ut:























Mahh, Ida är så fin!







Ida bjöd på den här chokladen. Inte fel!

Anna

PERFEKT EN PLUGGKVÄLL SOM DENNA

måndag 6 december 2010

FLAPJACK



























Flapjack är som en slags kaka (eller bar som man kan säga) av havregryn och massa andra goda grejer. På Goodstore köpte jag den här smaken, Cherry&Coconut. Den var god, men lite torr och lite för lite körsbär i måste jag säga. Godaste jag har smakat är den med choklad. Eller kanske äpple&kanel, smakar som äppelpaj!

Ida

lördag 4 december 2010

ÅRETS VEGANBLOGG

Det finns många jättefina och bra veganbloggar som alla förtjänar priset Årets veganblogg.Vår blogg är relativt nystartad och fortfarande inte fulländad på något sätt, men vi brinner för veganmat och frågor i anknytning till den veganska livsstilen. Vi vill sprida vegotankarna och visa att vegansk mat är det bästa som finns! Därför får de som vill jättegärna rösta på oss här.

torsdag 2 december 2010

KORV MED BRÖD

Kom hem från jobbet och var sjukt hungrig så jag stekte korv och åt med bröd omnom. Jag är en sån som alltid måste maxa pålägg och sånt så jag hade på mosad avokado, rödlök, tomat och ännu mer ketchup efter att bilden togs. Korvarna köpte jag på Goodstore i helgen, jättegoda!

Ida

onsdag 1 december 2010

FÖRSTA DECEMBER


























En random frukostbild som inte har något med saken att göra (obsssssss inte mitt lätt&lagom eller ost i bakgrunden, i don't do milk). Jag ville nämligen bara hylla det här inlägget lite för att det var så bra skrivet och för att jag känner igen mig.

Ida