tisdag 29 mars 2011

GARANT HAVRE- OCH SOJADRYCK



Kolla kolla vilka fina nyheter! Såg havredrycken idag på jobbet (Hemköp) men har inte hunnit köpa hem och testa den ännu. Måste göra det så snart som möjligt, om inte annat för att förpackningen är så fin (på båda två såklart)! Minns inte vad priset var men har för mig att den var väldigt billig, runt tolv kronor ungefär. Helt klart okej, det gillar vi!
(Bilden är från Garants hemsida.)

Ida

torsdag 24 mars 2011

FETTISDAGEN

Vi i Ung Vänster Eskilstuna bjöd alla bruds på veganska semlor, kaffe och te på fristadstorget i Eskilstuna under internationella kvinnodagen/fettisdagen.

På kvällen hade vi lite fest i lokalen med föreläsningar och mat. Jag, Adam, Elin, Thuy och Ebba hade lagat 40 portioner linssoppa som vi bjöd på. Receptet är från Röda Boken och räcker till 20 pers:

"Socialistisk linssoppa
1. Skölj linserna (10 dl). Skala och finhacka löken (10 st). Fräs den mjuk i olja. 
2. Skala och skär potatisen (15 st) i små bitar
3. Tillsätt vatten(7,5 l), buljongtärningar (10 st), linser, potatis, pressad vitlök (10... klyftor) och tomatkross (5 burkar). 
4. Koka under lock på svag värme till linserna är mjuka (8-10 min). 
5. Smaka av med socker, citron, timjan (mycket) och salt. Vi hade också i rejält med chilipulver. Späd med vatten om den är för tjock."



Bilden är tagen av Elin Ek och föreställer goa bruds och jag som ser lite tjock och besvärad ut.

Anna

onsdag 23 mars 2011

VEGOFESTEN

Såhär lagom till våren vill vi tipsa alla där ute om Vegofesten! Detta fina evenemang arrangeras i Kulturhuset i Örebro lördagen den 16 april, klockan 10-18. På deras hemsida står det: 

"Vår vilja med Vegofesten är att informera om vegetarisk kost. Vi vill visa på Vegetarisk mat ur flera synvinklar. Vegetarisk mat som ett miljömedvetet val, en hälsolivsstil eller ett etiskt val mot djurindustrin. Miljö, hälsa, djurrätt och matglädje är våra ledord!

Det här låter ju sjukt bra! Blir det lite samma stuk som vegomässan 2009 i Stockholm måntro? I vilket fall som helst ska vi dit, det lär ju bli awesome!
 Vi peppar till Vegofesten med en vårig bild på två duvor i Bordeaux 2009.  Hoppas vi ses där!

Ida och Anna

tisdag 22 mars 2011

BULLAR MED HASSELNÖTSMASSA

Jag vill först och främst tacka för kommentarer och tips på föregående inlägg! Jag blev glad.

Ullis kom förbi igår kväll. Det var sannerligen trevligt med lite besök. Vi bestämde oss för att baka bullar. Vi följde detta recept, men fyllningen hade vi endast på halva degen. På den andra halvan hade vi hasselnötsmassa, vilket jag absolut kan rekommendera. Det blev FETTTTT gott, mmkay.

Såhär såg det ut minsann:
Stina och Ullis

Anna

måndag 21 mars 2011

STUDENTMAT

Snart tar jag studenten. Jag har lite smått ångest över allt skolarbete som ska in, vännerna som jag kommer glida ifrån och vad fan jag ska göra i höst. Men det hör inte hit!
Jag har förstås tänkt mig en helt vegetabilisk studentmottagning. Tänkte bjuda på smörgåstårta eller paj. Dock verkar det inte bli av. Jag pratade med far min härom dagen om studenten och han gillade inte alls min idé om en köttfri studentmottagning. Han sa något i stil med att det är fanatiskt av mig att tro att alla gäster (typ tio pers) vill äta av min mat. Att jag inte kan acceptera att folk äter kött och att jag bara vill omvända köttätare och inte accepterar när människor äter kött. Okej........ Det där uttalandet gjorde mig ganska ledsen. Nej, jag accepterar inte att vi bjuder på kött på min studentmottagning, men det är klart att jag accepterar människor som äter kött. Folk får äta vad de vill. Tanken är inte att omvända mina gäster, jag skiter som sagt i vad de äter. De är mina gäster och de borde inte ifrågasätta mitt val av mat att bjuda på. Och om nu någon gör det så är det jävligt ohövligt. Det är skillnad att  bjuda veganer på animalisk föda än att bjuda köttätare på vegetabilisk föda. Köttätarna äter ju båda. Så varför skulle det vara ett problem?

"Det kan finnas ett alternativ som är vegansk, men det måste också finnas de vanliga alternativen" säger pappa. De vanliga? Jag kanske är löjlig, men jag är så trött på att det jag äter ses som något konstigt och som något "vanliga" människor absolut inte kan tänka sig att äta. Det jag stör mig på är hans syn på mig och min kost. Jag blir förvånad och ledsen. Jag vill inte pracka på någon mina åsikter, men jag kände liksom att det är en självklarhet med en vegetabilisk student för mig.

Och visst, det är inte jag som bjuder på maten. Jag kommer att laga den, men inte betala den, det gör mamma och pappa. Därför har jag inte så mycket att säga till om. Efter att pappa pratat en stund om vad han tycker, så kom han fram till att visst, jag får ha en helt vegetabilisk student, men då får jag betala hela kalaset själv. Vilket jag inte kan.

Min pappa kommer aldrig att acceptera en vegansk studentmottagning, om inte jag betalar den själv. Men borde jag acceptera att han vägrar bidra till en vegansk studentmottagning? Är jag larvig som ens bryr mig om detta?

Anna

måndag 14 mars 2011

YELLOW SUNSHINE

När jag var i Berlin besökte jag Yellow Sunshine, på Wiener Strasse 19. En vegetarisk och vegansk snabbmatsrestaurang som jag hade haft rätt höga förväntningar om. Ändå var det bättre än vad jag trodde att det skulle vara.
Till att börja med så har de en fet meny full av olika sorters burgare. Dessutom har de också gyros, nuggets, korv och mycket mer. Menyn är både vegetarisk och vegansk och de veganska alternativen är tydligt markerade att de är just veganska. Jag lider ofta av beslutsångest och därför var det inte lätt att välja vad jag ville äta på Yellow Sunshine. Till slut valde jag dock en Vegan Chicken Cheeseburger med pommes. 
Kan bara säga att den här burgaren var sjukt god. Sojaosten, dressingen, sojafilén, allt! Det smakade liksom precis så gott som man vill att en vegansk burgare ska smaka, utan några konstgjorda eftersmaker. Pommes fritesen var hemmagjorda och tusen gånger godare än alla fabriksproducerade pommes frites i världen. Tillsammans. Dessutom var det ännu en gång väldigt billigt - betalade ungefär ynka 6 euro för kalaset. Efter maten var jag dock sugen på något mer, man måste ju passa på när man befinner sig på ett ställe där man har möjlighet att ens få något mer, tänkte jag. Så jag och mitt fina sällskap köpte oss varsin tårtbit.
 Minns inte det exakta namnet på den här fina skapelsen men jag har för mig att det var ungefär Vegan Forest Cake. För runt 2 euro fick man en stor tårtbit med massor av sojagrädde, körsbärsgelé och chokladmousse. Jag åt upp hela min och resten av det som min man inte orkade. Det säger väl ändå allt? 

lördag 12 mars 2011

DAGENS LUNCH


























Är helt emot att slänga mat så idag åt jag rester från veckan: Potatis och broccolisoppa med knäckemacka med tomat, purjolök, persilja och örtsalt + potatis, morötter, rödlök och champinjoner i ugn med garam masala-kryddade veggobitar, sallad, hummus med soltorkade tomater och sojayoghurtsås med citron och persilja. GOTT VA!

Ida

fredag 11 mars 2011

DELICATOBOLL

Åt tre delicatobollar i skolan idag, m'm'm. Jag börjar bli skapligt peppad på att delta i delicatobollsätartävlingen. Länge sedan någon tävlade, gäller tävlingen fortfarande?

Jag är ganska duktig på att hetsäta när jag är hungrig, det är värt ett försök.

Anna

onsdag 9 mars 2011

FETTISDAGEN

Jag tänkte faktiskt helt strunta i hela den här semmelgrejen, bara på grund av lathet. För jag var verkligen sugen på semlor, men hade för en gångs skull liksom ingen lust att stå och baka och "hålla på" som man brukar säga. Men jag ville ju inte vara utan semla, så det blev en liten kompromiss! Mjölkfria bullar från Pågen, Soyatoo's grädde och köpt mandelmassa.


























Inte så fint, inte så lyxigt, inte så genuint, men gott! Fast den där grädden är nog lite väl söt tycker jag. Ska testa Carlshamns nästa gång! Borde det inte vara gott med blåbärssylt istället för mandelmassa förresten? Måste nog prova det någon gång.

Ida

VEGO I BRYSSEL?

Kamrater! På lördag åker jag, Linn, Adam och Elin till Bryssel. Tanken är att vi ska på studiebesök i EU-parlamentet. Vi ska bland annat gå på ett av Jämställdhetsutskottets möten, himla trevligt! Men jag vill såklart äta gott också.

Kan någon tipsa om vegorestauranger i Bryssel?

Anna

tisdag 1 mars 2011

CAFÉ MORGENROT

På lördagen under min Berlinresa besökte jag Café Morgenrot. Även det här stället låg nära vårat hotell, på adressen Kastanienallee 85. Det var sjukt fint och mysigt och jag blev glad i hela kroppen av att gå in här.


På lördagar och söndagar har de en vegetarisk och vegansk frukost/brunchbuffé som jag då åt av. En speciell och fin sak är att Café Morgenrot vill att alla ska ha råd att äta en god frukost, därför får man själv bestämma hur mycket man vill betala - mellan fem och nio euro. De som har lite pengar kan därför betala mindre medan de med tjock plånbok kan vara schyssta och lägga lite extra. För att täcka alla kostnader skulle det krävas att alla gäster betalade ungefär sju euro. Jag betalade sju euro för mig och sju för min kompanjon, eftersom jag åt väldigt mycket och han (alldeles för) lite. Tänkte att det nog blev okej på det viset.

























De veganska alternativen var väl utmärkta med små fina skyltar och det fanns massor att välja bland! Två olika sorters bröd och sen hummus, mjölkfritt margarin, sojamjölk, olika sorters flingor, någon vegansk grötröra med blåbär i, chokladkräm, jordnötssmör, vegansk mjukost, frukt/fruktsallad, scrambled tofu, bönröra med dill, grönsaker och mycket mer! Jag åt mycket som jag inte ens visste vad det var, förutom att det var veganskt. Allt var så himla GOTT helt enkelt. Fyllde på mellan 5-10 gånger och rullade sedan därifrån, lite för belåten. Ojdå.

Ida