fredag 26 augusti 2011

KORVÅBRÖ/GÖTEBORG

Det här åt jag till lunch igår, tofu wienerkorv å brööö. Väldigt gött!

På tal om gött så flyttar jag till Göteborg idag! Igår hade vi lite avskedsmiddag och Anna gav mig en fin present:

Blev jätteglad och så himla fin är hon, den där vegobruden. Hör du det Anna! Jag kommer sakna dig. När du hälsar på i september ska vi käka korv och pizza och burgare och allt sånt där. GÖTT!

Ida

onsdag 24 augusti 2011

BÄSTA GRÖTEN

Exprimenterade fram den här goda gröten som jag nyss åt till frukost. Den blev väldigt god och krämig, påminner lite om risgrynsgröt!













En portion:
  • Knappt 1 dl rågflingor
  • 2 dl vatten
  • En halv banan
  • Någon matsked riven kokos
Blanda rågflingor och vatten i en kastrull. Mosa bananen och ha i den i kastrullen. Rör om ordentligt. Häll i kokosflingorna, rör om och låt koka upp. Dra ner värmen lite och låt gröten sjuda i 3-5 minuter. Häll upp i tallrik och servera med kanel och havre-/sojamjölk!

Ida

tisdag 23 augusti 2011

FÄRSBIFFAR, BLOMKÅLSMOS, LÖKSÅS

I somras någon gång hittade jag lite utskrivna recept i min kompis Calleponkens kök. Jag tyckte det lät så jävla gott med färsbiffar, blomkålsmos och löksås så jag bestämde mig för att veganisera recepten. Recepten är från början gjorda av Anna J.D. Jacobsson.

Färsbiffar
500 g sojafärs
1/2 stor gul lök
Maizena
1/2 dl havregrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm grillkrydda
1 krm svartpeppar

Tina färsen om den är fryst och blanda sedan alla ingredienser. Forma de till biffar och stek i stekpannan till de får färg.

Blomkålsmos
1 blomskålshuvud
1 tsk grönsaksfond
salt
vitpeppar
1 msk mjölkfritt margarin
1/2 dl havregrädde

Koka blomkålshuvudet i salt tills det blir mjukt. Mixa det sedan med resten av ingredienserna.


Löksås
1/2 stor gul lök
3 dl havregrädde
2 tsk soja
peppar och salt

Stek löken och ha sedan i grädden och sojan. Krydda med salt och peppar.


Färsbiffar, blomkålsmos, löksås, sallad och... en potatis.

Anna

HERMITAGE

Jag och mamma var och åt på Hermitage i Stockholm för några veckor sedan. Hermitage är en vegetarisk restaurang som ligger på Stora Nygatan 11. Fram till 15.00 serverar de buffé för 100 kronor och efter 15.00 för 110 kronor. Tror det kostar 90 spänn om man ska ta med. Buffén bestod av currygryta med gröna linser, tordalsoppa(?), cofta-bullar, råris, sallad, hummus, bönröra osv. Det fanns även tzatziki men den var icke vegansk tyvärr.

Det är ju alltid gött med buffé men jag tyckte ändå att maten var liiite tråkig.



Anna

måndag 22 augusti 2011

MÅNDAG




























Mina katter tycker om att sova på märkliga sätt. Själv tycker jag om tacopaj med champinjoner, paprika och broccoli med marinerad sparris och tomater i olika färger.

Ida

tisdag 16 augusti 2011

NORRKÖPING/MIMMIS VISTHUS

Idag besökte jag min syster Mimmi i Norrköping. Hon tog med oss till ett mysigt ställe som passande nog hette Mimmis Visthus, hehe. Det ligger på Skolgatan 1 i Knäppingsborg och har både en jättefin innergård och en stor, mysig övervåning.


Detta är tyvärr inget helveganskt eller vegetariskt ställe, men de serverar bl.a. vegobiffar (som jag tror är veganska) och har dessutom en fin liten Raw-meny på disken! Idag fanns en sallad med hummus, zucchinipasta med tomatsås marinara samt en rawpizza att välja emellan. Jag tog pizzan såklart!

 Detta var första gången jag testade på Raw food i matform, tidigare har jag bara ätit bars och efterrrätter och sådant roligt. För det första var pizzan mycket större än jag tänkt mig. Och JÄTTEGOD. Med lagom mjukt krispig botten, cashewkräm, avokado, soltorkade tomater, körsbärstomater, gojibär, strimlad rödbeta och mycket annat gott. 89 otroligt värda kronor för detta och dessutom ingår salladsbuffé och bröd under lunchen. Så himla mätt blir man. Köpte med mig en Raw food-bar med smak av kokos för senare bruk också. Sjukt värt!

Ida