måndag 21 mars 2011

STUDENTMAT

Snart tar jag studenten. Jag har lite smått ångest över allt skolarbete som ska in, vännerna som jag kommer glida ifrån och vad fan jag ska göra i höst. Men det hör inte hit!
Jag har förstås tänkt mig en helt vegetabilisk studentmottagning. Tänkte bjuda på smörgåstårta eller paj. Dock verkar det inte bli av. Jag pratade med far min härom dagen om studenten och han gillade inte alls min idé om en köttfri studentmottagning. Han sa något i stil med att det är fanatiskt av mig att tro att alla gäster (typ tio pers) vill äta av min mat. Att jag inte kan acceptera att folk äter kött och att jag bara vill omvända köttätare och inte accepterar när människor äter kött. Okej........ Det där uttalandet gjorde mig ganska ledsen. Nej, jag accepterar inte att vi bjuder på kött på min studentmottagning, men det är klart att jag accepterar människor som äter kött. Folk får äta vad de vill. Tanken är inte att omvända mina gäster, jag skiter som sagt i vad de äter. De är mina gäster och de borde inte ifrågasätta mitt val av mat att bjuda på. Och om nu någon gör det så är det jävligt ohövligt. Det är skillnad att  bjuda veganer på animalisk föda än att bjuda köttätare på vegetabilisk föda. Köttätarna äter ju båda. Så varför skulle det vara ett problem?

"Det kan finnas ett alternativ som är vegansk, men det måste också finnas de vanliga alternativen" säger pappa. De vanliga? Jag kanske är löjlig, men jag är så trött på att det jag äter ses som något konstigt och som något "vanliga" människor absolut inte kan tänka sig att äta. Det jag stör mig på är hans syn på mig och min kost. Jag blir förvånad och ledsen. Jag vill inte pracka på någon mina åsikter, men jag kände liksom att det är en självklarhet med en vegetabilisk student för mig.

Och visst, det är inte jag som bjuder på maten. Jag kommer att laga den, men inte betala den, det gör mamma och pappa. Därför har jag inte så mycket att säga till om. Efter att pappa pratat en stund om vad han tycker, så kom han fram till att visst, jag får ha en helt vegetabilisk student, men då får jag betala hela kalaset själv. Vilket jag inte kan.

Min pappa kommer aldrig att acceptera en vegansk studentmottagning, om inte jag betalar den själv. Men borde jag acceptera att han vägrar bidra till en vegansk studentmottagning? Är jag larvig som ens bryr mig om detta?

Anna

6 kommentarer:

Kinesen sa...

WTF? Det är ju din student, du borde få bestämma. Det är klart att dina gäster vill äta din mat, de blir ju bjudna ffs och du har lagt ner hjärta på att laga god mat. Får höra liknande kommentarer hos mina föräldrar och jag är fasiken snart 30 år. "När ska du börja äta riktig mat igen?". Yeah right, som om jag någonsin skulle göra det. Men du, stå på dig och hang in there. Dina päron borde vara like toleranta som du är mot köttisar.

Anonym sa...

Det är din Dag, du borde få bestämma..

Johanna sa...

Hm. Knivig situation som jag tror många veganer suttit i. Tycker du ska stå på dig, kanske visa lite olika hemsidor med läcker veganmat som du har tänkt att laga. Och så får du säga till din pappa att det är lite väl fördomsfullt att tro att inte vegansk mat skulle räcka! Mina föräldrar har alltid trott (gör det typ fortfarande) att veganer bara äter smaklösa bönor och råris, men så är det ju inte! Och det är synd att vissa inte förstår det.. Men det är ju inte lätt att övertyga heller.. Laga massa mat till din pappa och övertyga honom! LYCKA TILL!

Ida sa...

Vad glad jag blir av de snälla kommentarerna till dig och du vet, som vi pratade om tidigare idag, att jag såklart är på din sida. Tycker att din pappa är väldigt trångsynt i det här fallet och jag förstår inte att han inte ens kan försöka se det lite från din sida liksom. Som de andra säger, det är DIN dag. Jag hoppas det ordnar sig på bästa sätt, jag hjälper dig gärna om jag kan. luv u!

Tant Sara sa...

Vad jag känner igen det här från min student, och det är 11 år sen. Min mamma envisades med rostbiff, resten var vegan. Jag tyckte att det var väldigt tråkigt och tycker att det är tråkigt att höra att din pappa tänker likadant som min mamma gjorde. Du är inte larvig som bryr dig, men det är svårt när man inte är den som betalar.

Emilie sa...

Lite samma dilemma som tas upp kort i filmen "Fucking Åmål", när Agnes ska ha födelsedagskalas och hennes mamma lagar rostbiff fastän hon är vegetarian. Jag ska också ta studenten i vår och jag skulle aldrig låta mina föräldrar bjuda på kött när det faktiskt är JAG som tar studenten, jag som "blir vuxen", jag som ska firas. Som tur är min pappa okej med att respektera mina val just den dagen, haha. Så jag tycker du borde ta ett ordentligt snack med din pappa, få honom att förstå att du blir ledsen och att det är emot dina värderingar och att det skulle vara ytterst konstigt att gå emot de på just din dag. Dessutom skulle det ju vara billigare att köra på veganskt! Om man nu inte lyxar till det med halvfabrikat. Lycka till.