torsdag 10 februari 2011

GRÖNSAKSGRYTA OCH FJÄRILSMAKARONER

Jag älskar curry och jag älskar sås. När jag var liten älskade jag min pappas currysås framför alla andra currysåser jag hade ätit. Inte förrän nu på senaste tiden så har jag insett att han alltid har gjort redda såser på vatten istället för på mjölk som min mamma brukade göra. Det var liksom hemligheten och det som gjorde såsen så god. Med det i åtanke har jag i alla fall exprimenterat lite och har lärt mig göra asgrymma redda såser! Idag kom jag hem från affären med det som syns på översta bilden och lagade sen en väldigt god lunch.Grönsaksgryta! Istället för fjärilsmakaroner kan man ta ris, det skulle nog passa sjukt bra tror jag.





















 För två portioner behöver du:
  • 3 morötter
  • Ca 10 cm zucchini
  • Champinjoner, kanske 10 stycken
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ paprika
  • Olja
  • 1 msk vegetabiliskt margarin
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Vatten, ca 5 dl
  • Vetemjöl, ungefär 1 msk
  • ½ dl havregrädde
  • 3 matskedar tomatpuré 
  • Curry
  • Några nävar hackad bladpersilja
  • Fjärilsmakaroner
Börja med att skala och skiva morötterna tunt. Stek dem i olja tills de mjuknar lite. Skölj och skiva champinjonerna och häll i dessa i stekpannan. Hacka zucchini, lök och paprika och ha i dem tillsammans med den pressade vitlöksklyftan. Låt grönsakerna stekas på medelvärme en stund så att de blir lite mjuka utan att ta färg. Ha i margarinet och låt det smälta. Häll sedan i mjölet och vispa runt tills allt mjöl är blandat med margarinet. Häll på lite vatten och rör om. Höj värmen och låt grytan koka upp. Nu gäller det att själv avgöra hur mycket vatten man vill ha i och alltså hur tjock man vill att grytan ska vara. För mig blev det nog ungefär fem deciliter vatten i alla fall. Smula ner grönsaksbuljongen och häll sedan i havregrädden och tomatpurén. Ha i den hackade persiljan och smaka av med så mycket curry du vill ha. När du tycker att grönsakerna är lagom mjuka och såsen lagom tjock så serverar du alltihop med fjärilsmakaroner!

Ida

1 kommentar: